1 april innebär att viruset Conficker sätter igång. Jag skriver ”sätter igång” för när det här knappas ner så vet jag ännu inte vad viruset gör eller innebär. Experterna har pratat om att det förändrar sig på något sätt, blir smartare och mer effektivt.
Aftonbladet skriver idag om viruset och citerar Per Hellqvist:
– Upphovsmännen vill antagligen tjäna pengar men har vi otur kan det bli värre än så, säger Per Hellqvist, virussexpert på Symantec.
Flera antivirusföretag har manat till lugn, för att det inte ska bli panik efter att vissa medier rapporterat om överdrivna faror och att datorer och Internet kommer att slås ut. Så farligt är det med största sannolikhet inte.
Vad gör Conficker?
McAfee har på sin sajt listat ett par saker Conficker gör med din dator, och om du känner igen det här så kan du ha smittats av det.
- Access to security-related sites is blocked
- Users are locked out of the directory
- Traffic is sent through port 445 on non-Directory Service (DS) servers
- Access to admininistrator shared drives is denied
- Autorun.inf files are placed in the recycled directory, or trash bin
Den senaste varianten av viruset, som har muterat sig ett flertal gånger, är Conficker.C. Om man ska vara tekniskt korrekt är det inte en mask, och inget vanligt virus. Det utnyttjar ett säkerhetshål i Microsoft Windows Server Service för att sprida sig vidare. Har du inte uppdaterat ditt Windows på ett tag, ligger du sålunda i farozonen. Microsoft har släppt en säkerhetsuppdatering som du kan hitta hos Security Bulletin.
Kontrollera och ta bort Conficker
Misstänker du att din dator är smittad, finns det flera verktyg för att söka igenom dator samt ta bort viruset. Dessa verktyg är gratis och kan hämtas på säkerhetsföretagens och Microsofts hemsidor. Här finns några av dem:
- Microsoft Malware Removal Tool
- Symantec Norton (direktlänk till program, se instruktioner)
- BitDefender BDTools
- F-Secure (direktlänk till program)
Om du har drabbats av viruset kan sajterna ovan vara blockerade av Conficker. Då hoppas jag att du redan har ett bra antivirus installerat.
Viktigt är att du kontrollerar även externa hårddiskar, minneskort och USB-minnen som du har haft anslutna till din dator. Speciellt USB-minnen, eftersom Conficker försöker sprida sig via dessa.
McAfee har publicerat ett PDF-dokument som innehåller information om viruset och hur du tar bort det, och skyddar dig mot det. Dokumentet utgår från att du har McAfees antivirusverktyg, men det går med andra också. Huvudsaken är att du har ett bra och uppdaterat antivirus.
Skydda dig mot Conficker
För att skydda dig mot Conficker/Downadup ska du ladda ner och installera säkerhetsuppdateringen från Microsoft. Kontrollera sedan att du har ett aktivt och uppdaterat antivirusprogram. Saknar du det, skaffa ett. Här har jag listat de bästa svenska säkerhetspaketen. Det finns också gratis antivirus, om du hellre vill ha det.
Läs vidare:
- De bästa säkerhetspaketen på svenska – hela listan!
- Topp 5 bästa gratis antivirus för Windows
- Storvarning för nya viruset Downadup! Så skyddar du dig
- Expressen: Miljontals datorer kan skadas av virus
- IDG: ”Det kan bli ett drama i realtid”
- Metro: Så skyddar du dig mot den fruktade masken